U vra gabimisht nga policia greke, ky është kompesimi që merr familja e 25 vjeçarit shqiptar

E fundit
10:13 | 24 Nëntor 2020

Familja e shqiptarit të vrarë padrejtësisht 10 vite më parë në Greqi, do të marrë një kompensim prej 410,000 eurosh.

Familja e shqiptarit të vrarë padrejtësisht 10 vite më parë në Greqi, do të marrë një kompensim prej 410,000 eurosh. Ngjarja e rëndë ndodhi në shkurt 2010, në Bajron. 25 vjecari, me profesion hidraulik po ngarkonte mjetet e punës së tij, kur plumbat filluan të binin si shi rreth tij, gjatë një përplasjeje midis Policisë greke dhe një arratisuri shqiptar nga burgu i Larisas, Marjan Kolës dhe bashkëpunëtorit të tij.

25-vjeçari fatkeq nga Shqipëria, Nikola Todi, ishte jashtë një depoje hidraulike për të marrë materiale kur ndaloi, pranë kamionit të tij, makina e të arratisurit që kërkohej. Duke parë se ai ishte bllokuar nga Policia, i arratisuri dhe bashkëpunëtori i tij u përpoqën të iknin në këmbë, duke qëlluar mbi ta dhe duke hedhur granata. Policia filloi të qëllonte në drejtim të tyre, duke shtënë edhe katër plumba, nga 9 në total, mbi hidraulikun 25-vjeçar.

Shkaku i vdekjes ishte “dëmtimet në kokë, gjoks, bark dhe legen me plagë me armë zjarri”. Dy oficerë policie u dënuan me një vit burg dhe me një pezullim tre vjeçar, për vrasje nga pakujdesia, se gjetën fajtorë që nuk kontrolluan nëse kishte rrezik për sigurinë e qytetarëve, nga shkëmbimi i armëve.

Gjykata Administrative e Shkallës së Parë të Athinës dha me interes prej 6%, nga shërbimi i padisë, gruas së 25-vjeçarit, një shumë prej 100,000 eurosh për fëmijën e tij të mitur për dhimbjen mendore që do të përjetojë në të ardhmen nga mungesa e babait të tij fazat e ndryshme të jetës së tij, kur ai piqet dhe formojë një botë emocionale, por edhe për ambientin familjar të ngarkuar emocionalisht në të cilin rritet . Gjykata Administrative e Shkallës së Parë të Athinës i dha bashkëshortes shumën prej 100,000 eurosh; fëmijës së mitur shumën prej 80,000 eurosh; babait dhe nënës shumën prej 80,000 euro secilit; motrës, shumën prej 50,000 eurosh dhe vjehrrit dhe vjehrrës së tij nga 10,000 euro.

Shteti grek apeloi në Gjykatën Administrative të Apelit të Athinës kundër vendimit të shkallës së parë, duke pretenduar, ndër të tjera, se ishte shkelur parimi kushtetues i proporcionalitetit, duke i karakterizuar shumat e dëmeve të dhëna si të tepruara. Ai iu referua faktit që EL.AS. e veja e gruas së viktimës ka punuar si banakiere në klubin e saj për rreth dy vjet, por edhe fakti që situata financiare e vendit, nuk mund të përballojë gjykimin e shumave të ngjashme si kompensim.

Gjykata e Apelit hodhi poshtë të gjitha pretendimet e Shtetit dhe la në fuqi vendimin e shkallës së parë. “Pas dhjetë vjetësh, familja e viktimës u shpall e pafajshme në Gjykatat Penale dhe Administrative. Ne i bëjmë një apel publik Këshillit Ligjor të Shtetit dhe ministrit kompetent që të mos japë një urdhër për paraqitjen e një ankese, rezultati i vetëm i së cilës do të jetë shtyrja e dëmshpërblimit gjyqësor për familjen tragjike. “Ka shumë raste kur shteti ka treguar ndjeshmëri në raste kaq dramatike“, thanë avokatët e familjes së viktimës, Mich. Dimitrakopulos dhe Kyriaki Makri.

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.