Studimi i ri tregon pasojat nga COVID-19 pas shërimit

Shëndetësia
10:10 | 24 Nëntor 2020

Shërimi nga koronavirusi është një sfidë komplekse, por edhe muajt pas trajtimit në spital janë të rëndë për trupin, psikikën dhe financat

Momenti i daljes nga spitali i pacientëve që kanë kaluar kovidin në formë të rëndë, kuptohet se festohet me dashuri dhe lehtësim. Por kalimi i pragut të shtëpisë nuk përfaqëson për të gjithë fillimin e një jete fushë me lule, pasi shpesh duhen muaj për shërim të plotë fizik dhe sëmundja mund të lërë gjurmë në shëndetin mendor, punën dhe gjendjen financiare. Një studim i Universitetit të Miçiganit, i botuar në “Annals of Internal Medicine” i kthen në qendër të vëmendjes këto pasoja të përhapura dhe të neglizhuara të CoViD-19.

Një përvojë munduese. Studiuesit analizuan të dhënat e 1,250 pacientëve me kovid nga 38 spitale të ndryshme në Michigan midis pranverës dhe verës 2020, gjatë fazës së parë të pandemisë. Për fat të mirë, në muajt e fundit, mbijetesa e pacientëve me kovid në spital është përmirësuar, falë edhe kujdesit spitalor. Në 60 ditët pas kthimit në shtëpi, gati 7% e pacientëve të monitoruar në studim humbën jetën, midis atyre që kishin qenë në kujdes intensiv, shkalla e vdekjes në këtë periudhë ishte 10%.

Ende të dobët. Ekipi arriti të kontaktojë 488 të rikuperuar, të cilët iu përgjigjën një interviste telefonike për gjendjen e tyre dy muaj pasi u kthyen në shtëpi. Problemet që kanë dalë “sugjerojnë që ndikimi i CoViD-19 shtrihet përtej spitalit dhe përtej shëndetit”, përmbledh Vineet Chopra, autori i parë i studimit. Më shumë se 39% e pacientëve të intervistuar nuk ishin kthyer ende në jetën e tyre të mëparshme. 12% thanë se nuk ishin në gjendje të kujdeseshin për veten e tyre siç bënin më parë, 23% kishin ende marrje fryme kur ngjisnin shkallët dhe një e treta e pacientëve ankoheshin për simptoma të kovidit dhe humbje të shijes.

Ndikimi ekonomik dhe psikologjik. 40% e atyre që kanë punuar para sëmundjes nuk ishin kthyer ende në punë, kryesisht për arsye shëndetësore, por në disa raste sepse kishin humbur punën. 26% e atyre që ishin kthyer, kishin zvogëluar orët për të menaxhuar më mirë lodhjen. Më shumë se një e treta e njerëzve u ankuan për ndikimin e COVID në financat. 10% e të anketuarve kishin mbaruar kursimet për shkak të pasojave nga mungesa e punës dhe 7% kursenin në ushqim, ngrohje, ilaçe dhe shpenzime shtëpiake. Pothuajse gjysma e atyre që u rikuperuan raportuan pasoja të shëndetit mendor nga përvoja kovid dhe një përqindje e vogël (28 persona) kërkuan mbështetje psikologjike.

Për çfarë popullsie po flasim? Mosha mesatare e pacientëve të sëmurë me Covid-19 ishte 62 vjeç. Pothuajse 52% e tyre ishin afrikano-amerikanë dhe 4% me origjinë hispanike. Mbi 14% e tyre nuk ​​vuanin nga gjendje kronike para se të mbërrinin në spital dhe për shumë të tjerë e vetmja patologji e mëparshme ishte hipertensioni. Një e katërta e pacientëve kishin faktorë “klasikë” të rrezikut (diabet, probleme kardiovaskulare, sëmundje të veshkave). Duke pasur parasysh këto premisa, të dhënat mbi shkallën e vdekjes në kujdesin intensiv janë të larta, por në përputhje me atë të regjistruar në të njëjtën periudhë në pjesë të tjera të botës. 63% e atyre që ishin trajtuar në pavione, vendet e fundit të rezistencës ndaj sëmundjes, vdiqën në spital ose në dy muaj pas kthimit në shtëpi.A2CNN

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.