Gjenerali Hodges: Ka shumë forca që e duan kaosin në Ballkanin Perëndimor

Lajme
20:54 | 17 Nëntor 2020

Liderëve politikë në Beograd dhe Prishtinë duhet t’u jepet hapësirë ​ për të negociuar “pa kufizime dhe vija të kuqe për të gjitha çështjet e vështira që duhet të përfundojnë”, ka thënë ish-komandanti i forcave tokësore të SHBA në Evropë dhe gjenerali në pension Ben Hodges

Mbrëmjen e kaluar, në panelin “Stabiliteti dhe prosperiteti i Komunitetit Transatlantik” të Javës së NATO-s në Beograd, organizuar nga Qendra për Studime Euro-Atlantike CEAS, Hodges theksoi se SHBA-ja dhe BE-ja kanë përgjegjësinë për të mbrojtur të dy palët në negociata sepse, siç tha ai, ka shumë ndikim të jashtëm. ata nuk panë përparim.

“Ka vende dhe individë që përfitojnë nga vazhdimi i kaosit, dmth çështjeve të pazgjidhura. Kjo është arsyeja pse Shtetet e Bashkuara duhet patjetër të koordinojnë të gjitha këto me BE-në. Unë jam shumë krenar për Ambasadën e SHBA-së në Beograd, por edhe administratën që punon për të arritur diçka, por nuk ka asnjë një mënyrë që ne të bëjmë ndonjë gjë vetë”, tha ai, transmeton B92.

Ai tha se BE-së mban çelësat e suksesit në këtë rajon sepse ka çelësat e integrimit ekonomik dhe perëndimor dhe shton se në një situatë të tillë, BE-ja dhe Shtetet e Bashkuara duhet të punojnë së bashku.

Sipas portalit serb, Hodges ka thënë se Serbia është shteti më i rëndësishëm në Ballkanin Perëndimor.

Hodges theksoi se Serbia në vitin 2020 nuk është ajo nga Serbia e 1999-ës dhe se kanë kaluar dy dekada që nga ajo kohë, duke vërejtur se as Shtetet e Bashkuara nuk janë ato që ishin dy dekada më parë.

“Ne duhet të merremi me çështjet dhe t’i përballojmë ato nga këndvështrimi i sotëm, dhe jo siç bëmë dy dekada më parë. Ne, si edhe udhëheqësit në Serbi, kemi një përgjegjësi të mos qëndrojmë në historinë e gabuar,” tha Hodges.

Ai shprehu mendimin se Kremlini, siç tha ai, po e përdor Kishën Ortodokse si “armën” e saj për të arritur qëllimet strategjike, të cilat nuk janë asgjë e re për të dhe për askënd.

“Ne duhet ta shohim me ndershmëri dhe të mos kemi frikë ta përballemi atë. Kremlini ka zero përfitim nga zgjidhja e ndonjë problemi në Ballkan. Interesi i tyre strategjik është që Ballkani Perëndimor të mos jetë kurrë i gatshëm për integrim në Perëndim,” tha Hodges.

Lidhur me misionin e KFOR-it në Kosovë, Hodges tha se është shumë krenar për këtë mision dhe kujtoi se ndërsa ishte komandant i forcave tokësore të SHBA-së në Evropë dhe kur u takua me udhëheqësit serbë dhe shqiptarë, të dy palët kërkuan të mos e tërheq misionin e KFOR-it nga Kosova.

“Është spiranca e vetme e stabilitetit në rajon,” tha Hodges.

Duke folur për rrjedhat ekonomike, Hodges theksoi se integrimi “me Perëndimin” është mundësia më e mirë për Serbinë dhe të rinjtë vendas.

“Ëhtë një mundësi për investime, punë, për ndërtimin e infrastrukturës,” tha Hodges, duke shtuar se disa hapa janë bërë tashmë me Mini Schengen.

Ai shtoi se kjo është kohë e konkurrencës së fuqive tëmëdha, por forcë që konkurron në të gjitha fushat, si në diplomaci, ekonomi, mbrojtje dhe informacion, dhe se mu kjo është është ajo që paraqet parandalimin e konfliktit.

“Kjo është arsyeja pse duhet të konkurrojmë për Ballkanin, jo vetëm sepse është një rajon që është pjesë e Evropës, por është një rajon që është dera e pasme e rajonit të Detit të Zi, e cila besoj se është pika reale e konkurrencës midis Perëndimit, Kremlinit dhe Partisë Komuniste të Kina “, tha Hodges.

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.