Ekzoplaneti ultra i nxehtë është edhe më i çuditshëm nga sa pritej

Fun
08:36 | 03 Korrik 2020

Ekzoplanet KELT-9b është befasues që nga zbulimi i tij në vitin 2017. Tani disa sekrete janë mësuar.

KELT-9 b e zbuluar në vitin 2017 është një nga ekzoplanetat më të nxehta që janë vërejtur deri më tani. Planeti i gazit është 670 vite dritë larg Tokës.

Për shkak të yllit të afërt, rreth të cilit orbiton KELT-9 b, temperaturat mund të arrijnë deri në 4300 gradë Celsius – kjo është më e nxehtë sesa në sipërfaqen e disa yjeve. Astronomët sapo kanë filluar të analizojnë sistemin e çuditshëm – tani ata kanë publikuar disa zbulime më befasuese.

Ndryshime të mëdha të temperaturës

Sidoqoftë, ndryshimet në temperaturë janë të mëdha. Në anën e kundërt, është deri në 800 gradë më e ftohtë, kanë zbuluar studiuesit duke përdorur programin e vëzhgimit të NASA-s TESS.

Por planeti është shumë befasues. Një udhëtim rreth yllit të tij zgjat vetëm 36 orë. Gjatë kësaj kohe, planeti përjeton dy “vera” që zgjasin 9 orë dhe dy “dimra” po aq të gjatë.

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.