Dita e pestë dhe e dhjetë janë vendimtare për të prekurit me COVID-19

Lajme
10:24 | 18 Nëntor 2020

Lista e simptomave të koronavirusit është mjaft e gjatë, por njerëzit që kanë simptoma tipike sëmuren në ditët e para nga fillimi i infeksionit.

Ditët fillestare të infeksionit mund të jenë mjaft konfuze, veçanërisht pasi disa kanë vetëm simptoma të lehta dhe disa nuk shfaqin simptoma. Sidoqoftë, siç transmeton Shqip, vetëm ndërmjet ditës së pestë dhe të dhjetë të infeksionit mund të përcaktohet ashpërsia reale e sëmundjes. Ekspertët deklarojnë se është gjatë kësaj periudhe mund të përcaktohet nëse pacienti do të përjetojë ndonjë ndërlikim për shkak të COVID-19. Kur një person diagnostikohet me këtë sëmundje, një nga gjërat e para që duhet bërë, është që të përcaktohet kur kanë nisur simptomat.

Shumica e njerëzve fillojnë të zhvillojnë simptoma 2-3 ditë pasi virusi është inkubuar në trup. Faza e parë është zakonisht një reaksion viral dhe në fazën e dytë, sistemi imunitar fillon veprimin. Megjithëse sistemi imunitar prodhon antitrupa, ai mund të stimulojë mbi sistemin dhe të përkeqësojë gjendjen e pacientit dhe kjo zakonisht ndodh rreth ditës së gjashtë ose të shtatë të infeksionit. Kjo është koha kur beteja e vërtetë kundër COVID-19 fillon te shumë njerëz. Midis ditës së pestë dhe të dhjetë, mund të ketë një “valë të dytë” të simptomave që mund të jenë më serioze.

Komplikimet më të mëdha dhe përkeqësimi i simptomave ndodhin më shpesh tek njerëzit që tashmë kanë disa kushte mjekësore para-ekzistuese ose janë të moshuar. Në disa raste, të rinjtë që mund të përjetojnë komplikime mund të vërejnë një përkeqësim të simptomave pas 12-14 ditësh. Megjithëse simptoma të tilla si dhimbje trupi, lodhje, rraskapitje dhe kollë mund të vazhdojnë për një kohë të gjatë, pacientët mund të presin përkeqësim të simptomave të frymëmarrjes, gulçim, dhimbje gjoksi, siklet, peshë. Simptoma të tilla si konfuzioni mund të jenë gjithashtu të pranishme.

Nëse temperatura nuk ulet në ditën e 9-të ose të 10-të të infeksionit, kjo mund të tregojë pneumoni ose një infeksion të gjakut. Nëse jeni në izolim në shtëpi, kontaktoni mjekun tuaj i cili do t’ju shpjegojë se kur është koha për të shkuar spital dhe çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje.

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.