A janë shpresëdhënëse ilaçet për trajtimin e COVID-19?

Shëndetësia
01:07 | 31 Korrik 2020

Me dhjetëra prova klinike në zhvillim, bota i ka sytë te shkencëtarët, të cilët janë duke punuar vazhdimisht për të gjetur një vaksinë apo trajtim efektiv në parandalimin dhe shërimin e sëmundjes infektive COVID-19.

Shkencëtarët në Universitetin e Oksfordit ishin të kënaqur me rezultatet e fundit, pasi gjetjet e deritanishme të vaksinës ishte mjaft premtuese, ku kishin arritur të krijonin antitrupa që luftojnë koronavirusin. Ky ishte një zhvillim mjaft emocionues, por ende jemi larg krijimit të një zgjidhje përfundimtare për të gjithë.

Ndërsa numri i rasteve me COVID-19 është duke u rritur vazhdimisht, ajo çfarë mbetet është trajtimi i simptomave me ilaçe antivirale ekzistuese.

Edhe pse nuk është e lehtë, duke pasur parasysh natyrën e panjohur të virusit, shumë ilaçe janë ende duke u studiuar, dhe disa prej të cilave përdoren nuk kanë treguar ndonjë efekt çudibërës në trajtimin e sëmundjes.

Remdesivir

Ashtu si shumë ilaçe që përdoren për të trajtuar simptomat e COVID-19, remdesivir është ende subjekt i studimeve laboratoike, të cilat janë duke e vlerësuar efektivitetin e tij. Si ilaç anti-viral, ai është krijuar për të penguar një enzime, që përdor virusin për të replikuar materialin e saj gjenetik, dhe ndërsa është aprovuar edhe nga Agjencia Evropiane e Barnave, ky ilaç ende mbetet problematik.

Në shumë studime të bëra, është vërejtur se remdesivir përmirëson gjendjen e personave, të cilët nuk janë me simptoma shumë serioze dhe kanë një gjendje më të mirë shëndetësore. Nuk ka ndonjë provë të qartë që përmirëson gjendjen tek pacientët me një gjendje më të rëndë shëndetësore, prandaj efektiviteti i tij po diskutohet ende.

Deksametazon

Ky ilaç sipas studimeve, është dukshëm ilaçi më efektiv në uljen e shkallës së vdekshmërisë tek pacientet me gjendje kritike nga COVID-19. Në një studim të bërë me 12.000 pacientë gjatë tre muajve, u vërejt se një në tetë pacientë që ishin me ventilator të oksigjenit, kur u trajtuan me deksametazon gjendja e tyre shëndetësore u përmirësua dukshëm.

Sipas ekspertëve, deksametazoni është një nga ilaçet më efektive deri tani në trajtimin e koronavirusit dhe është I disponueshëm për të gjithë dhe në të gjithë botën.

Hidroksiklorina

Është ilaçi, të cilin Donald Trump është duke e promovuar në të gjithë vendin e tij, pavarësisht se shumë shkencëtarë dhe studime kanë ardhur në përfundim që ky ilaç jo vetëm që nuk është efektiv por është potencialisht I dëmshëm.

Në një studim të bërë për të parë efektivitetin e tij, është vërejtur se ky hidroksiklorina nuk ka asnjë përfitim, përkundrazi ekspertët kishin vërejtur disa efekte anësore të përdorimit të tij siç ishin: ngadalësimi I ritmit të zemrës.

Fenofibrat

Ashtu si shumë ilaçe të tjera, të cilat pretendohet se kanë efekt në shërimin e koronavirusit dhe simptomave të kësaj sëmundjeje, edhe fonofibrat ka një efekt relativisht të dobët në lidhje me COVID-19.

Ky lloj ilaçi bën pjesë tek ilaçet që e ulin koleterolin. Gjatë COVID-19, në mushkëri krijohen depozita të lipideve që e rrisin ashpërsinë e virusit, prandaj fenofibrat njihen për zvogëlimin e këtyre depozitave të yndyrnave dhe rrjedhimisht kontribuojnë në zbutjen e simtpomave të koronavirusit.

Lopinavir dhe ritonavir

Janë dy lloje të ilaçeve, të cilat duhet të kombinohen bashkë, për të dhënë efektin në përmirësimin e simptomave tek pacientët me HIV. Shkencëtarët e OBSH-së kanë bërë eksperimente për të parë nëse këto dy ilaçe anti-virale mund të ndihmojnë në shërimin e COVID-19 por nuk kanë vërejtur ndonjë efekt të dukshëm në trajtimin e simptomave të kësaj sëmundjeje.

*Te gjitha këto ilaçe nuk duhet të përdoren pa recetën dhe rekomandimin e mjekut. /EuroNews /

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.