5 gabimet që nuk duhet t’i bëni kur ngritni pesha të rënda

Lajme
09:12 | 15 Nëntor 2020

Një nga aspektet më të rëndësishme të çdo stërvitje, por veçanërisht ngritje peshe, është praktikimi i një forme të mirë për çdo ushtrim që bëni. Por kjo mund të jetë e vështirë për tu zotëruar kur nuk keni dikë që ju shikon dhe ju tregon se çfarë të bëni. 

Dy trajnerë të çertifikuar ndajnë gabimet më të zakonshme që njerëzit bëjnë kur fillojnë me ngritjen e peshës, plus këshillat e tyre më të mira për të qëndruar të sigurt dhe për të marrë rezultatet më të mira kur filloni rutinën e trajnimit të forcës në shtëpi. “Trajnimi me peshë ndërton muskuj, të cilët, përveç dukjes, mund të ndihmojnë në promovimin e një metabolizmi të shëndetshëm’’ thotë April Whitney, trajnere personale e çertifikuar dhe themeluese e Smalletics. “Trajnimi me peshë gjithashtu përmirëson dendësinë e kockave, e cila është e rëndësishme për gratë veçanërisht, të cilat janë në një rrezik në rritje të osteoporozës me moshën” ishte shprehur Whitney.

Një përfitim tjetër i ngritjes së peshave në shtëpi është faktori i frikësimit, është dukshëm më i ulët për të sapoardhurit. “Është gjithashtu e përshtatshme të kesh një rutinë në shtëpi dhe mund ta shtrëngosh atë me kushtet e tua, pa udhëtuar ose respektuar orarin e palestrës.” Tani, le të shqyrtojmë pesë gabime të zakonshme për ngritjen e peshave fillestare dhe si t’i rregullojmë ato.

1.Përdorimi i një forme të pasaktë: Mësimi i formës së saktë është një nga pjesët më të rëndësishme të rutinës suaj të ngritjes së peshës, pasi që mos përdorimi i formës dhe teknikës së saktë mund të çojë në dëmtim.

2.Kapërcimi i ngrohjes: Është joshëse të hidheni drejt në stërvitje, por në stërvitjen me pesha, është veçanërisht e rëndësishme të merrni kohë për t’u ngrohur siç duhet. “Ngrohja juaj nuk ka nevojë të jetë një rutinë e gjatë e hollësishme, por është me të vërtetë e rëndësishme që muskujt tuaj të jenë aktivë, të zgjaten dhe të frenohen,” thotë ndër themelueset e Smalletics,Lampa.

3.Përdorimi i peshave të njëjta për muaj me radhë: Çelësi për t’u bërë i fortë dhe për të parë rezultatet që dëshironi me stërvitjen me pesha është të sfidoni progresivisht veten. Me fjalë të tjera, mos lejoni që stërvitja juaj të ndihet shumë lehtë. “Për të vazhduar të bëni përparim, duhet të rrisni kërkesat (rezistencën) në trupin tuaj duke rritur peshat çdo katër deri në gjashtë javë, ose sa herë që të mundeni.

4. Tërheqja ose përdorimi i peshave shumë të rënda: Nga ana tjetër, të mos përparosh shpesh peshat e tua ose të sfidosh vetveten është duke e tepruar. “Mund të jetë e lehtë të mendosh se ke nevojë për të ngritur peshën më të rëndë të mundshme për të parë progresin, megjithatë kjo mund të dështojë duke çuar në lëndime ose stërvitje,” thotë Whitney.

5. Mos ndjekja e një programi: Nuk ka asgjë më të keqe se të ndiqni videot e stërvitjes në YouTube ose Instagram për t’ju ndihmuar, por do të merrni rezultatet më të mira nëse keni një lloj plani ose strategjie stërvitjeje të vendosur

Materialet dhe informacionet në "MUZIKTURKE" nuk mund të kopjohen ose të përdoren pa iu referuar burimit të portalit apo miratimin nga redaksia.

MUZIKTURKE, © 2020 Të gjitha të drejtat e rezervuara.